Siirry sisältöön

14.5.0

Suodatus

Suodatus on työkalu tietomassan rajaamiseen

Yleistä

Suodatus vaatii aina pohjaksi tehdyn haun. Tavoitteena on rajata näytettäviä hakutuloksia siten, että tulokset vastaavat mahdollisimman hyvin käyttäjän tarpeita ja odotuksia.

Käyttäjä voi soveltaa hakutuloksiin erilaisia suodatusehtoja ja -yhdistelmiä osuvimpien tulosten löytämiseksi.

Tee näin
  • Tarjoa käyttäjälle vain olennaisimmat suodattimet
  • Otsikoi kaikki suodatusvaihtoehdot
  • Näytä selkeästi, mitkä suodattimet ovat valittuina
  • Indikoi aina selkeästi suodatuksen tila (esim. tulosten määrä ja aktiiviset suodattimet)

Saavutettavuus

  • Saavutettavuuden kannalta on tärkeintä, että suodatusmekanismi on selkeä
  • Ilmoita selkeästi, että tulosten määrä on muuttunut
  • Älä siirrä käyttäjää eri paikkaan, kun suodatusehto muuttuu
  • Ilmoita käyttäkälle myös se, jos suodatus ei tuota tuloksia

Rakenne

Haun ja suodatuksen rakenne ja asettelu seuraa käyttäjän käyttöpolkua:

  1. Haku
  2. Suodatus
  3. Järjestely
  4. Lopulliset hakutulokset

Asettelu

Halutulosten suodatukseen, järjestelyyn ja lajitteluun käytettävät toiminnot tulee sijoittaa käyttöliittymässä hakutulosten läheisyyteen.

Yleensä toiminnot esitetään hakutulosten yläpuolella, jolloin suodatukseen käytettävät elementit pysyvät samassa paikassa, vaikka tulosten määrä muuttuisi.

Joissain tapauksissa (esim. asiantuntijakäyttöliittymät) suodatustoiminnot voidaan sijoittaa tulosten viereen. Rinnakkainen asettelu ei kuitenkaan sovellu kapeimmille näyttöleveyksille.

Jos suodatusvaihtoja on paljon, mobiilinäkymässä suodatus kannattaa esittää erikseen sisällön päälle avautuvassa näkymässä (overlay).

Otsikointi

Kelassa ja Kanta-palveluissa suodatuksen otsikointiin käytetään yleensä “rajaa”-termiä (esim. “Rajaa hakua”).

Huomioi, että kenttien otsikot näkyvät käyttäjälle kaikissa tilanteissa.

Select-komponentti vaatii aina erillisen otsikon (label).

Multiselect-komponentin filter-variantissa otsikko näkyy kentän sisällä valituista suodattimista riippumatta.

Suodatusehdot

Suodatusehtojen määrittely riippuu aina suodatettavan datan ominaisuuksista ja käyttäjän tarpeista. Selvitä mitkä suodattimet ovat käyttäjän kannalta olennaisia. Jos suodattimia on liikaa, se voi hämmentää käyttäjää.

Rajoita suodattimien määrä vain käyttäjän kannalta olennaisimpiin.

Tulosten määrän ilmoittaminen

Tulosten määrä on hyvä työkalu suodatuksen tilan esittämiseksi. Tulosten määrä on hyvä ilmoittaa mahdollisimman lähellä haun ja suodatuksen elementtejä.

Käyttäjälle on olennaista, kuinka suodatusehto vaikuttaa tulosten määrään. Jos suodatukseen on käytössä monia eri kategorioita, käyttäjälle tulee näyttää yksittäisten suodatusvaihtoehdon vaikutus tulosten määrään.

Usein käytetty tapa tulosten kokonaismäärän esittämiseen on ilmaista määrä hakutulosten otsikossa. Tällöin käyttäjälle tulee myös indikoida erikseen, miten käytetty suodatus vaikuttaa hakutulosten määrään.

Määrän ilmoittaminen taulukoissa

Taulukoissa suodatustulosten määrä näytetään tyypillisesti myös sivutuksen (Pagination) yhteydessä, jos tuloksia on runsaasti.

Jos tulosten määrä näytetään sivutuksessa ja sivutus on asetettu tuloslistauksen alareunaan, varmista, että suodatettujen tulosten määrä näkyy selkeästi myös suodattimien lähellä sivun yläreunassa. Näin suodatuksen myötä muuttuneen tulosmäärän havaitseminen ei edellytä siirtymistä taulukon tai sivun alareunaan.

Suodatusvaihtoehtojen esittäminen

Vähän suodatusvaihtoehtoja

Jos hakutulosten suodatukseen on tarjolla ainoastaan kaksi tai kolme vaihtoehtoa, käytä ensisijaisesti komponentteja, joiden avulla käyttäjä voi havaita nopeasti kaikki suodatusvaihtoehdot (Checkbox ja Radio).

Paljon suodatusvaihtoehtoja

Pääsääntöisesti useamman kuin kolmen suodatusehdon näyttämiseen kannattaa soveltaa vaihtoehtojen esittämistä allekkain valintalistana (Select tai Multiselect).

Ehtojen ryhmittely

Haku- ja suodatustoimintojen tulee erottua riittävän selkeästi toisistaan.

Suodatus kohdistuu aina hakutoiminnon tuottamiin tuloksiin. Pyri ryhmittelemään toiminnot siten, että suodatus esitetään käyttäjälle vasta haun jälkeen.

Kun kyseessä on useamman suodattimen muodostama kokonaisuus, suodatusvaihtoehdot tulee ryhmitellä käyttöliittymässä yhtenäiseksi suodatusehtojen kokonaisuudeksi esimerkiksi harmaan taustasävyn tai muun rajaavan elementin avulla.

Ehtojen piilottaminen

Jos vain pieni osa käyttäjistä tarvitsee palvelussa tiettyjä suodatuskriteerejä, vähemmän käytetyt vaihtoehdot voi piilottaa pudotusvalikon alle (Accordion tai Collapse).

Aktiiviset suodatusehdot

Näytä selkeästi kulloinkin aktiivisena olevat suodatusvaihtoehdot ja varmista, että käyttäjä voi halutessaan helposti myös muuttaa valittuja suodatusehtoja.

Jos eri suodatinvaihtoehtoja on runsaasti, käyttäjälle voi olla perusteltua tarjota myös “Tyhjennä valinnat”-toiminnallisuus. Jos suodatuskategorioita on monta, tyhjennystoiminnon voi esittää esimerkiksi toisen tai kolmannen tason painikkeena.

Myös aktiivisten suodatusehtojen esittämisessä kannattaa soveltaa allekkaista asettelua. Esimerkiksi Chip-komponentin avulla esitettyjen aktiivisten ehtojen silmäiltävyys kärsii, kun elementit rivittyvät epäsäännöllisesti.

Dynaaminen suodatus

Suodatukseen käytettävät toiminnot ovat tyypillisesti dynaamisia: käyttäjän ei tarvitse painaa erillistä painiketta suodatettujen hakutulosten päivittämiseksi. Tulosnäkymä päivittyy reaaliaikaisesti käyttäjän valitsemien suodatusehtojen mukaan.

Jos suodatus avautuu erilliseen overlay-näkymään pienellä näyttökoolla, suodatustoimintojen yhteyteen voi liittää ”Rajaa”-painikkeen. Painikkeen tarkoitus on viedä käyttäjä overlay-näkymästä takaisin tulosnäkymään.

Tulosten ja ehtojen päivittyminen

Varmista, että dynaamisesti päivittyvä suodatusnäkymä säilyy käyttäjän kannalta hallittavana.

Jos tulokset päivittyvät automaattisesti käyttäjän vaihtaessa suodatusvaihtoehtoja, varmista että käyttöliittymän kokonaisnäkymän tila pysyy samanlaisena (esim. haitarielementit pysyvät avattuina, kenttiin täytetyt tiedot ennallaan).

Älä siirrä käyttäjää tuloslistaukseen automaattisesti (ei auto-scrollausta), kun yksittäinen suodatusvaihtoehto muuttuu. Jos käyttöliittymän näkymä liikkuu automaattisesti, käyttäjän on vaikeaa arvioida, miten tulokset ovat rajauksen myötä muuttuneet.