Siirry sisältöön

14.5.0

Haku

Hakutoiminnallisuuden tarkoitus on tuottaa koonti hakuehtoja vastaavasta tietomassasta.

Yleistä

Kelan ja Kannan verkkopalveluissa esiintyvät hakutoiminnot noudattavat pääsääntöisesti kahta eri mallia: yksinkertaista ja tarkkaa hakua.

Yksinkertainen haku sisältää yhden hakukentän, kun taas tarkassa haussa kenttiä ja hakuehtoja voi olla useampia.

Yksinkertaisen ja tarkan haun erottelu on viitteellinen. Käytännössä verkkopalvelut sisältävät yleensä sekä yksinkertaisia että tarkkoja hakutoimintoja.

Huomioi hakutoiminnallisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa myös lomakkeiden suunnittelumalli.

Tee näin
  • Otsikoi hakuvaihtoehdot selkeästi
  • Näytä hakutulosten määrä tulosten yhteydessä
  • Hyödynnä asiakkaiden palautetta hakutulosten kehittämisessä

Rakenne

Haun ja suodatuksen rakenne ja asettelu seuraa käyttäjän käyttöpolkua:

  1. Haku
  2. Suodatus
  3. Järjestely
  4. Lopulliset hakutulokset

Yksinkertainen haku

Yksinkertainen haku koostuu yhdestä hakukentästä ja painikkeesta.

Yksinkertaista hakua käytetään tyypillisesti kansalaisille suunnatuissa verkkopalveluissa (esim. kela.fi, kanta.fi ja tietotarjotin.fi). Yksinkertaisen haun yleisin käyttötarkoitus on tietyn asiasisällön etsiminen sivustolta.

Jos yksinkertainen haku koskee koko sivustoa, se tyypillisesti asetetaan päänavigaation yhteyteen, esimerkiksi yläpalkkiin (Mainbar).

Tee näin
  • Aseta hakukenttä selkeästi havaittavalle paikalle, esimerkiksi sivun yläosaan.
  • Esitä tarvittaessa linkki myös tarkennettuun hakuun yksinkertaisen hakukentän yhteydessä.
  • Yksittäisessä hakukentässä sijoita ”Hae”-painike hakukentän viereen.
  • Varmista, että käyttäjä ymmärtää, mihin sisältöön haku liittyy.

Toimintokohtainen haku

Yksinkertainen haku mielletään yleensä kokoa sivustoa koskevaksi elementiksi. Jos yksinkertainen haku liittyy tiettyyn toimintoon, on olennaista, että käyttäjä ymmärtää mihin sisältöön haku liittyy.

Jos käyttöliittymän tiettyyn toiminnallisuuteen liittyy erillinen sisäinen hakutoiminto, toimintokohtaisen haun tulee erottua selkeästi muista hakutoiminnoista, esimerkiksi koko sivustoa koskevasta hausta.

Tarkka haku

Tarkennetussa haussa käyttäjä voi määrittää erilaisia hakuehtoja. Hakukriteerejä voivat olla esimerkiksi aihe, aihekategoria, päivämääräväli tai tiedostotyyppi.

Kelan ja Kannan palveluissa tarkkaa hakua käytetään etenkin asiantuntijakäyttöön suunnatuissa käyttöliittymissä (esim. käsittelyjärjestelmät, käsittelyn tukijärjestelmät ja erilaiset kumppaneille tarjottavat palvelut).

Tee näin
  • Otsikoi hakuehdot selkeästi.
  • Tarjoa käyttäjän kannalta olennaiset oletushakuehdot.
  • Varmista, että haun suorittaminen ei tyhjennä käyttäjän syöttämiä hakuehtoja.
  • Käytä listamaisten hakuvaihtoehtojen esittämiseen valintalistaa (Select tai Multiselect).

Hakuelementit ja asettelu

Jos hakukenttiä on useita, kentät asetellaan allekkain ja “Hae”-painike sijoitetaan kaikkien hakukenttien alapuolelle omalle rivilleen.

”Tyhjennä hakukentät” -painiketta kannattaa yleensä soveltaa vain silloin, kun sen käyttö on palvelun käyttäjän näkökulmasta perusteltua. Tyhjennystoiminto esitetään pääsääntöisesti toisen tai kolmannen tason painikkeena ”Hae”-painikkeen vieressä.

Otsikointi

Otsikoi hakukokonaisuus selkeästi. Hakutoiminnallisuus on suositeltavaa nimetä siten, että otsikosta käy ilmi haun käyttötarkoitus (esim. Lääkehaku, Lomakehaku, Reseptihaku).

Otsikko voi olla myös tarvittaessa muodossa ”Hae reseptejä” tai ”Hae maksukieltojen palautuksia”.

Nimeä erikseen myös kaikki yksittäiset hakukentät. Kuitenkin esimerkiksi hakua rajaavien päivämäärien syöttökenttiin voi viitata yhteisellä otsikoinnilla ”Hae ajalta” tai ”Ajanjakso”.

Hakuehtojen valinta ja esittäminen

Selvitä, mitkä hakukriteerit ovat käyttäjälle olennaisia.

Rajaa tarjotut hakuehdot vain käyttäjän kannalta hyödyllisimpiin ehtoihin. Kaikkia ”teknisesti mahdollisia” valintoja ei siis yleensä tarvitse sisällyttää osaksi hakua.

Vähän hakuehtoja

Jos hakuehto koostuu kahdesta tai kolmesta eri valintamahdollisuudesta, vaihtoehdot kannattaa yleensä esittää valintaruutujen (Checkbox) ja valintanappien (Radio) avulla.

Paljon hakuehtoja

Jos hakuehtoon sisältyviä valintoja on enemmän kuin kolme, listamainen esitystapa (Select tai Multiselect) tuottaa usein selkeimmän lopputuloksen.

Oletusvalinnat

Oletusvaihtoehtojen tulee perustua tunnistettuihin käyttäjätarpeisiin. Esimerkiksi listamaisesti koottujen hakuehtojen oletusvalintana kannattaa esittää se vaihtoehto, joka todennäköisimmin vastaisi käyttäjän tyypillistä valintaa, esimerkiksi.

  • haettavan sisällön kieli: “suomi”,
  • julkaisuvuosi: “tämä vuosi”,
  • asiakirjatyyppi: “päätös”,
  • näytettävät reseptit: “lääkettä jäljellä”

Oletusvalinnat myös ohjaavat hakua. Jos jotkin hakuehdot tarjotaan oletuksena, niitä myös hyvin todennäköisesti käytetään.

Huomaa, että käyttäjän kannalta väärin asetettu oletusvalinta voi usein hidastaa ja hankaloittaa haun käyttöä merkittävästi.

Hakutulosten määrän ilmoittaminen

Hakutulosten määrä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman lähellä haun ja suodatuksen elementtejä.

Usein käytetty tapa tulosten kokonaismäärän esittämiseen on ilmaista määrä hakutulosten otsikossa.

Yksinkertaisessa haussa hakutulosten määrän voi ilmoittaa osana sisältötekstiä. Teksti kuvaa tulosten määrän lisäksi myös hakuun sovelletun hakuehdon.

Hakutulosten esittäminen

Hakutulosten esittämisessä tärkeintä on ilmoittaa käyttäjälle mikä on haun tulos.

Yksinkertainen haku

Yksinkertainen haku perustuu usein laajaan hakutulosjoukkoon, jolloin kaikki käyttäjälle esitettävät hakutulokset eivät välttämättä täysin vastaa haettua aihetta. Käyttäjä voi kuitenkin halutessaan tarkentaa hakutuloksia esimerkiksi suodatuksen avulla.

Hakua vastaavat sanat tai fraasit voidaan korostaa tuloslistauksessa esimerkiksi korostusvärillä tai tekstin lihavoinnilla. Parhaiten hakukriteerejä vastaava tulos näytetään tuloslistauksessa ensimmäisenä.

Jos yksinkertainen haku toimii sivuston pääasiallisena hakutyökaluna, haun tuottamat tulokset esitetään aina omalla sivullaan.

Tarkka haku

Tarkan haun tuottamiin tuloksiin sovelletaan usein erilaisia suodatus- tai järjestelytoimintoja. Tuloslistauksen kannalta on tärkeintä esittää käyttäjälle tulosten kokonaismäärä sekä käytettyjen suodatinten vaikutus tuloksiin.