Käyttö ilman Reactia
Kela Design Systemia voi soveltuvilta osin hyödyntää myös ilman React-sovelluskehystä.
Kela Design Systemia voi soveltuvilta osin hyödyntää myös ilman React-sovelluskehystä.
Kela Design Systemin tarkoituksena on kuvata Kelan ja Kannan käyttöliittymien tavoitetilaa.
Design-muuttujat ja tyylitiedostot, sekä ikonit, kuvakkeet ja logot ovat saatavilla erillisissä asennuspaketeissa ilman muita riippuvuuksia.
Visuaalisen ilmeen ohjeet kuvaavat ja konkretisoivat sitä, miten Kelan ja Kannan visuaalinen ilme sovitetaan digitaaliseen ympäristöön.
Ohjeita kannattaa hyödyntää myös sellaisissa käyttöliittymissä ja sovelluksissa, joiden toteutus ei perustu Kela Design Systemin tarjoamiin React-komponentteihin.
Aiheina ovat mm. värit, typografia, layout ja sommittelu, sekä kuvakkeiden ja ikonien käyttö.
Ohjeet ja mallit tarjoavat valmiita suunnittelumalleja kehittäjille ja suunnittelijoille.
Komponentit on tällä hetkellä toteutettu React-sovelluskehykselle, joten niiden hyödyntäminen vaatii Reactia tukevan sovelluksen. Komponenttien ohjesivut kuitenkin sisältävät myös yleistä ohjeistusta käytettävyydestä, milloin mitäkin komponenttia kannattaa käyttää, sekä tietoa saavutettavuudesta. Ohjeita voi siten soveltaa teknologiasta riippumatta.
CSS-apuluokat tarjoavat joitakin yleisimmin käytettyjä ja brändin visuaalisen ilmeen mukaisesti määritettyjä CSS-luokkia sovellusten käyttöliittymien rakentamiseen.
Design-muuttujat (design-tokenit) ovat yksittäisiä arvoja (esimerkiksi värit, fonttikoot, välistykset), joihin visuaalinen ilme pohjautuu. Näitä arvoja voi hyödyntää sovelluksissa, jolloin mahdolliset muutokset niissä periytyvät sovelluksiin helposti versiopäivitysten myötä, eikä niitä tarvitse ylläpitää itse sovelluksessa.
Design-muuttujia on saatavilla esimerkiksi Sass ja JavaScript-muuttujina.
Kuvitusikonit, käyttöliittymäkuvakkeet sekä logot ovat saatavilla myös svg-tiedostoina.
Tuettu rajoituksin
React-komponenttien tuottamaa HTML-rakennetta ja niihin liittyviä tyylimäärityksiä voi hyödyntää myös ilman React-komponentteja.
Tällöin on hyvä huomioida seuraavat asiat:
Seuraavien komponenttien osalta HTML-rakenne ja CSS-luokat on dokumentoitu ja niiden muuttumisesta kerrotaan versiohistoriassa.
Muutokset eivät kuitenkaan noudata semanttista versiointia, eli muutoksia saatetaan tehdä tarpeen mukaan. Ylimääräisiä rikkovia muutoksia HTML-rakenteessa ja tyylimäärityksissä pyritään kuitenkin välttämään, myös dokumentoimattomien komponenttien osalta.