Siirry sisältöön

Radio

Valintanappi yhden vaihtoehdon valitsemiseksi ryhmästä.

Julkaistu versiossa 1.1.0

Esikatselu

Käyttötarkoitus

Valintanapin avulla asiakas voi valita yhden vaihtoehdon samaan ryhmään kuuluvien vaihtoehtojen joukosta. Valintanapit sopivat tilanteeseen, jossa kaikki valittavat vaihtoehdot ovat toisensa poissulkevia, eikä asiakas siten voi valita kerrallaan niistä kuin yhden.

Huomioi, että valinnan tulee aina olla pakollinen tieto. Kun asiakas tekee valinnan, sitä ei saa enää tyhjennettyä. Sen voi ainoastaan vaihtaa toiseen valintaan.

Ryhmittele valintanapit loogisesti ja nimeä ne ymmärrettävästi. Jos on mahdollista, että mikään vaihtoehdoista ei sovi asiakkaan tilanteeseen, tarjoa tilanteeseen esimerkiksi vaihtoehto “Ei valintaa”.

Valintanapit kiinnittävät asiakkaan huomion valittaviin vaihtoehtoihin ja niiden vertailu on helpompaa kuin esimerkiksi valintalistaa käyttämällä. Jos valintanappeja on paljon, niiden käyttäminen lisää asiakkaan kognitiivista kuormaa. Voit harkita tällöin valintalistan (Select) käyttöä valintanappien sijaan.

Samaan ryhmään kuuluvat valintanapit järjestetään allekkain SelectionGroup-komponentilla.

Tee näin
  • Käytä valintanappia tilanteissa, joissa asiakkaan pitää pystyä valitsemaan täsmälleen yksi vaihtoehto.
  • Luettele valintanapit loogisessa järjestyksessä, esimerkiksi valinnan yleisyyden mukaan tai aakkosjärjestyksessä.
  • Nimeä vaihtoehdot selkeästi ja ymmärrettävästi, mutta mahdollisimman napakasti. Lisää valintaruuturyhmälle kuvaava otsikko.
  • Jos haluat käyttää oletusvalintaa, valitse asiakkaan kannalta todennäköisin tai sopivin vaihtoehto. Huolehdi, että oletusvalinnan käyttö on myös asiakkaan kannalta turvallista.
  • Jos vaihtoehtoja on paljon, harkitse Select-komponentin käyttöä valintanappien sijaan.
Älä tee näin
  • Älä käytä valintanappia, jos asiakkaan ei ole pakko tehdä valintaa. Harkitse tällöin esimerkiksi valintaruutujen (Checkbox) käyttämistä.
  • Älä käytä valintanappia käynnistämään toimintoja. Käytä tällöin painiketta (Button).

Saavutettavuus

Komponentti toteuttaa yksittäisen saavutettavan valintanapin (radio button).

Esimerkit

Valintanapin nimilapun voi piilottaa visuaalisesti hideLabel-propilla, kun valintaruutu on yhdistetty muihin komponentteihin.

Aputeksti

Pidä valintanappi nimilappu lyhyenä ja selkeänä. Vaihtoehtojen selitykseen voi käyttää aputekstiä infoText-propilla, mikä voi helpottaa lyhyiden ja selkeiden nimilappujen suunnittelua.

Oletusvalinta

Virheellinen arvo

Estetty valintanappi

Kokovaihtoehdot

Tilan hallinta

Kontrolloimaton käyttö

Valintanappia voi käyttää kontrolloimattomasti, jolloin defaultChecked asettaa oletusarvon ja ref:n kautta pääsee käsiksi input-elementtiin.

Kontrolloitu käyttö

Kontrolloidusti käytettäessä valintanappien tilaa hallitaan useState-hookin avulla.

Valintanappi pitkällä aputekstillä